Chleb na odkwaszanie pieczony w garnku
- Szczegóły
Moje doświadczenia z pieczeniem chleba bezglutenowego czyli odkwaszającego były bardzo różne, jak większości z Was. Jedne były piękne, wyrośnięte i chrupiące, inne lądowały na kompoście.
Od kiedy odkryłam garnek żeliwny, moje chleby bezglutenowe smakują zupełnie inaczej.
Dzisiaj krótka instrukcja jak upiec chleb odkwaszający w garze żeliwnym . Ci, którzy nie posiadają gara mogą użyć naczynia żaroodpornego z przykrywką .
Instrukcja dotyczy pieczenia chleba alkaicznego, którego przepis podałam wcześniej . Jest to chleb bezglutenowy na proszku do pieczenia .
Używamy garnka zamiast blaszki do pieczenia. Pieczemy w wyższej temperaturze czyli 220 -230 stopni. Pierwsze pół godziny pieczemy chlebek pod przykryciem, a kolejne pól godz odkryty.
Tak pieczony chleb ma chrupiącą skórkę i lepszą strukturę.
Garnka nie musimy niczym smarować ani wykładać papierem do pieczenia .
Smacznego 😀